fbpx

But then everything changed...

Tijdens mijn middelbare school periode veranderde ik compleet. Zoals veel kinderen in deze leeftijd, had ook ik veel moeite met het vinden van mijn plek. Ik struggelde met mijn identiteit. 'Wie ben ik?' 'Wat moet ik doen om erbij te horen?' 'Wat vind ik belangrijk in mijn leven?' 

Van uitbundig en open veranderde ik in een rustige, vaak verlegen meid. Steeds meer trok ik me terug in mezelf, niet goed wetende hoe ik me het best kon gedragen om erbij te horen.

Er was één ding dat ik wel 100% zeker wist: ik was 18 jaar oud en wilde naar Afrika! Dit riep ik al sinds ik een klein meisje was. Geen idee waar het vandaan kwam, maar het gevoel was zo sterk! En als Maartje eenmaal iets in haar hoofd heeft, gebeurt het ook... So I did! Ik stapte in het vliegtuig naar Uganda en vanaf het moment dat ik uit het vliegtuig stapte, in een broeierig, warm, scherp geurend, voor mij onbekend land, wist ik: "Ik ben thuis." Wow, dit gevoel was zó overweldigend en tegelijkertijd ook zó geweldig! Ineens begreep ik waarom ik mijn hele leven al buiten op blote voeten rond liep en soms per ongeluk in de supermarkt stond zonder schoenen.

Er volgden een aantal hele intense jaren, waarin het letterlijk voelde alsof ik in twee stukken gescheurd was. Van de ene kant was de drang om in Afrika (inmiddels was het Gambia geworden) te zijn zo sterk. Als ik mijn ogen sloot en droomde over de toekomst, zag ik mezelf zittend voor een klein huisje, midden in een Afrikaans dorp, terwijl ik keek naar mijn kinderen, die rondrenden tussen de Afrikaanse kindjes. Dat was hoe het moest zijn. Van de andere kant had ik al jaren een hele fijne relatie en mijn vriend wilde absoluut niet mee. Ook was het praktisch allemaal niet heel handig, want hoe zou ik in Afrika geld kunnen verdienen? En hoe moest het met mijn familie, die ik dan zou moeten missen? 

Als ik eraan terug denk en het gevoel weer toelaat, springen de tranen me nog in de ogen; wat was dit een moeilijke situatie!

Uiteindelijk vond ik een middenweg. Ik zette een stichting op in Gambia, startte diverse projecten, begeleidde vrijwilligers en stagiaires die een periode bij onze projecten gingen werken en kwam daardoor meerdere keren per jaar in Gambia. Daarnaast bouwde ik ook een leven op in Nederland. Zo had ik "the best of both worlds". 

Mijn omgeving snapte in die periode overigens vaak weinig van mij. Waarom ging ik niet gewoon studeren, op kamers en genoot ik van mijn studententijd, zoals iedereen deed? Waarom wilde ik zo graag in Afrika leven; de mensen hadden het daar toch veel slechter dan wij in Nederland?

Maar, net als toen ik nog dat kleine meisje was, liet ik mij daar niet meer door beïnvloeden. Ik volgde mijn hart, mijn pad, mijn intuïtie en durfde te kiezen voor wat goed voelde voor míj!

Toch volgde er daarna weer een pittige periode...

Ondanks dat ik dacht dat ik oké was met de situatie rondom Afrika, kwamen de twijfels hierover toch weer omhoog, toen Niam geboren was. Ik werd weer overvallen door het beeld dat mijn kinderen op zouden groeien tussen de Afrikaanse kinderen, lekker spelend in het rode zand. Nu had ik een dochter en brachten wij haar groot in Nederland... In haar eerste drie levensjaren nam ik haar vijf keer mee naar Gambia. Inmiddels kun je je vast wel indenken hoe de meeste mensen in mijn omgeving hierop reageerden... Maar uiteraard deed ik het toch! En het was geweldig! 

Ik was altijd een beetje stevig geweest en na mijn bevalling viel ik, zonder duidelijke reden, best veel af. Ik was hier helemaal blij mee en wilde dat lichaam behouden! Ook had ik mijn hele leven al veel last van buikpijn en daar wilde ik graag vanaf. Ik ging op zoek naar een andere voedingsstijl. Ik probeerde verschillende dingen uit en merkte uiteindelijk dat plantbased (vegan) eten me veel minder buikpijn gaf. Daarnaast ontdekte ik krachttraining en was vaak in de sportschool te vinden, wat mijn lichaam sterker en (in mijn ogen) mooier maakte.

Win-win zou je zeggen, maar niets was minder waar. Ik ontwikkelde namelijk, zonder dat ik het in de gaten had, een soort eetstoornis. Ik raakte geobsedeerd door gezond eten, veel sporten en was in mijn hoofd voornamelijk daarmee bezig. 

Mijn menstruatie stopte; ik werd helemaal niet meer ongesteld. Dit terwijl wij graag een tweede kindje wilden. Maar dat dit te maken had met mijn levensstijl op dat moment, had ik totaal niet in de gaten. Ik zorgde toch juist heel goed voor mezelf?

Ik heelde mezelf!

Het duurde bijna vijf jaar, een hele hoop therapieën en behandelingen (die allemaal niet hielpen), een intens hormoontraject om toch weer zwanger te raken, heel veel gesprekken en vooral heel veel lef om uiteindelijk aan mezelf toe te geven, wat de reden was dat ik niet meer menstrueerde.

Toen ik begon in te zien dat niemand van buitenaf me kwam redden, kon ik niets anders meer doen dan naar binnen keren. Op zoek gaan naar de antwoorden in mezelf. Weer opnieuw durven te vertrouwen op mijn innerlijke stem, die me al heel lang probeerde te vertellen dat ik niet goed voor mezelf zorgde, maar die ik kei hard negeerde. Te vertrouwen in het leven, in de natuur, in het Universum. 

En ik moest aan mezelf toegeven dat mijn uiterlijk niet mijn eigenwaarde zou moeten bepalen...

Maar poe, dit was geen gemakkelijke! 

Ik begon in te zien dat ik veel te veel in mijn mannelijke energie zat en mijn vrouwelijke energie totaal aan de kant geschoven had. Altijd pushen, doorzetten, streng zijn voor mezelf. Waar was de zachtheid; waar waren de emoties en gevoelens; waar was mijn sensualiteit? 

Ik had al jaren niet gehuild... Ik was totaal verleerd hoe dit moest!

Ik stopte van de een op de andere dag in de sportschool, mocht van mezelf weer chocola en spaghetti eten, ging meer dansen en kon genieten van een yogales of een fijne wandeling. Stukje bij beetje kwam ik weer in balans en ineens werd ik weer ongesteld! Tranen van geluk; ik kon het niet geloven. Zonder medicatie, zonder andere behandelingen; ik had mezelf geheeld! Ik kan je niet vertellen hoe dankbaar ik hiervoor ben!

Nu voel ik me in balans!

De afgelopen jaren is er ontzettend veel veranderd. Mijn mannelijke en vrouwelijke energie zijn weer in balans. Ik ben zachter geworden (letterlijk en figuurlijk haha), ik straal, laat mijn emoties toe en ben er trots op een vrouw te zijn! Ik draag steeds vaker jurkjes in plaats van spijkerbroeken én ga lekker de deur uit zonder make-up, als ik daar zin in heb. 

Ik heb geleerd om te leven vanuit liefde en niet vanuit angst! 

Ook heb ik me spiritueel ontzettend ontwikkeld. Als je dat deurtje eenmaal open zet, kun je gewoonweg niet meer terug! Steeds meer verdiep ik me in "the feminine", ontdek ik wat de kracht van een groep vrouwen is en voel ik, sterker dan ooit, de behoefte om te verbinden. Om vrouwen samen te brengen. Samen te delen, te voelen en te helen. Zodat we allemaal helemaal onszelf kunnen zijn; dat we voelen dat we helemaal goed zijn zoals we zijn. Zodat we allemaal onze authentieke zelf kunnen zijn; uniek en stuk voor stuk prachtig!

Wat kan ik voor jou betekenen?

Het is tijd voor JOU! In mijn retreats krijg je een dag of enkele dagen, waarin je je even niet bezig hoeft te houden met alle ballen die je normaal gesproken hooghoudt. Tijd om te genieten! Om gewoon te 'zijn'. Samen met een hele mooie groep like-minded vrouwen.

Ik creëer een setting, waarin je je niet anders voor hoeft te doen dan je bent, maar gewoon mag komen met alles wat er bij jou speelt op dit moment. Een setting, waarin je tijd voor jezelf hebt, tijd om met elkaar te zijn. Tijd om je even terug te trekken uit je dagelijkse leven, met alle taken die je daarin te vervullen hebt en alle activiteiten die je normaal gesproken doet. Omdat iedere vrouw dit verdient! 

Ik begeleid je in het vinden van antwoorden, die kloppen voor jou! Antwoorden op de vraag 'Wie ben ik?' Wie ben ik, zonder mijn uiterlijk, zonder alle rollen die ik speel, zonder alles wat ik doe om te voldoen aan de verwachtingen van anderen of aan de maatstaven van de maatschappij? Wie ben ik diep vanbinnen, in mijn kern? Waar gaat mijn vuurtje van branden?

Je gaat ervaren wat de kracht van een groep vrouwen is, waarbij we samen zorgen voor een safe space, waarin we allemaal gelijkwaardig zijn en we allemaal onszelf mogen zijn. We gaan naar binnen keren, we gaan voelen, we gaan loslaten, we gaan helen. Waarna je aan het einde van het retreat met een warm gevoel en met nieuwe energie naar huis gaat. Boordevol nieuwe inzichten en concreet toepasbare stappen die jij in jouw leven kunt gaan nemen om steeds dichterbij jouw authentieke zelf te komen en happier te zijn met jezelf en met het leven dat je leidt! 

RETREATS

Are you ready to dive together?

Moeder Kind Retreat

Écht tijd voor elkaar...

Deze retreats zijn voor alle moeders en kids (5 tot 11 jaar) die quality time door willen brengen met elkaar. Even weg van thuis, waar altijd van alles moet en écht met elkaar connecten, met 100% aandacht. Vieren dat we samen zijn, laten zien hoeveel we van elkaar houden, samen leuke dingen doen en vooral heel veel genieten!

Moeder Dochter Retreat

Een weekend lang samen genieten...

Dit retreat is voor alle moeders en dochters (5-11 jaar) die verlangen naar een weekend met z'n tweeën. Als moeder ben jij hét grote voorbeeld voor jouw dochter; hoe mooi is het om bewust in jullie band te investeren! Tijdens dit retreat hebben jullie tijd en aandacht voor elkaar, zodat je elkaar écht kunt horen en zien. We vieren de liefde en maken herinneringen voor het leven!

Other retreats

Naast haar eigen retreats organiseert Maartje ook retreats samen met anderen, zoals het Zelfzorgretreat en het Moeder Dochter (20+) retreat.